Svátek má: Lada

Regiony

Velikost textu:

Ve Zlínském kraji se soutěžilo o značku Regionální potravina

Ve Zlínském kraji se soutěžilo o značku Regionální potravina

Celkem osm výrobků s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi ze Zlínského kraje ocenila odborná komise soutěže Regionální potravina 2020.

Ilustrační foto
9. července 2020 - 07:30

V rámci jedenáctého ročníku se o prestižní pečeť kvality ucházelo v osmi kategoriích celkem 148 produktů od 37 výrobců. Největší zájem byl o kategorii Alkoholické a nealkoholické nápoje.


Členové hodnotící komise, kterou tvořili zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR, navrhli udělit značku Regionální potravina Zlínského kraje 2020 těmto výrobkům:


       Kategorie:                               Výrobek a výrobce:
1.    Masné výrobky tepelně opracované     UZENÝ BOK PO DOMÁCKU Sanytrák s.r.o.
2.    Masné výrobky trvanlivé, tepelně neopracované, konzervy a polokonzervy    Nevyhlášeno
3.    Sýry včetně tvarohu    GABRIN – zrající kozí sýr pod ušlechtilou plísníZERLINA s.r.o.
4.    Mléčné výrobky ostatní    BIO Jogurtové mléko borůvka JAVORNÍK – CZ s.r.o.
5.    Pekařské výrobky včetně těstovin    Slaninový rohlík Ing. Josef Otépka
6.    Cukrářské výrobky včetně cukrovinek    Zámecký zákusek chateau.catering, s.r.o.
7.    Alkoholické a nealkoholické nápoje (s výjimkou vína z hroznu révy vinné)    Medovina speciál z dubového sudu Včelařství Třasoňovi, s.r.o.
8.    Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě    Višně s rumem Renata Zezulková
9.    Ostatní    ZLATÉ JABLÍČKO JABLEČNÝ OCET Mgr. Evžen Uher

„Bylo přihlášeno více výrobků i výrobců, než jsme očekávali. Snažíme se propagovat ty nejlepší regionální potraviny. Jsme rádi, že se naši regionální výrobci podílejí na potravinové soběstačnosti našeho kraje,“ říká regionální koordinátor Ing. Jana Brázdilová.

Ocenění Regionální potravina mohou získat pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Tato „pečeť kvality“ garantuje, že oceněné potraviny jsou poctivé, čerstvé a pocházejí z lokálních surovin. Výrobky jsou pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality. Oceněný výrobek má právo užívat značku Regionální potravina na obalu svého výrobku po dobu čtyř let.

Pro Zlinskenovinky.cz Bc. Jan Vandík DiS., Krajský úřad Zlínského kraje

(lh,zlinskenovinky.cz,foto web ZK)